previousGROUND FLOOR / Entrance hallnext



porteria

The strongly confining sensation established by the façade towards Francisco Ramírez Street is reinforced by the house’s initial space, a decompression sluice; a sensorial and therefore emotional filter. This small entrance with its light dyed by a yellow glass is a reinterpretation of traditional spaces: Mexican or Mediterranean houses, convents or monasteries, where a pause is induced before entering.

The entrance hall works as a waiting area, and at the same time, as a space that prepares the senses. Sight, smell, touch, and hearing are placed in a state of expectancy caused by the direct impact of a precise palette of materials, short on variation, yet generous to the senses: wood, stone, and whitewashed walls.

previousnext



© Fundación de Arquitectura Tapatía Luis Barragán A. C.